ספרים מומלצים - סקירות וביקורות


ברוכים הבאים לאתר הסקירות שלי. לפרטים ויצירת קשר נא לפנות לגדי איידלהייט gadieide@yahoo.com

תחושת בטן

4 ביולי 2016 גדי איידלהייט

אחד המקומות אותם שמחתי לגלות בפריז הוא מוזיאון הביוב. השאלה מה קורה ל-“חבילה” לאחר שמורידים את המים באה על פתרונה במסע תת-קרקעי מרתק שהעניק חוויה לכול (וכשאני אומר כול, אני מתכוון כול) החושים – מומלץ ביותר. שאלה חשובה לא פחות היא מה קורה לאותם מאכלים משובחים הערבים כל כך לחך ועד שהם עצמם יוצאים כעבור יום או יומיים בצד השני בתור אותה “חבילה”. אלו נושאים שהצינעה יפה להם ולא ממש מדברים עליהם חוץ מאשר בספר תחושת בטן שבו מדברים על הכל כולל הכל – גיהוקים, שיהוקים, עצירות, שלשול, הקאות ועוד.

הספר מרתק והקריאה בה מהנה ומועילה – שלל עובדות, מחקרים עדכניים, עצות מועילות בתוספת תיאורים מדויקים למצבים שאותם כולנו כנראה חווים. לדוגמה, הפרק העוסק בנושא שכנראה לא תדברו עליו בשולחן שבת, אבל ישפיע רבות על הטיול שלכם – “למה סובלים מעצירות בעת נסיעה”. יש שם גם כמה טיפים איך להימנע מהתופעה. מבטיח לנסות בפעם הבאה (אבל לא מבטיח לדווח).

בניגוד לספרים אחרים בתחום המדע הפופולרי, תמצאו בספר זה את ההודאה הפשוטה, שהייתה צריכה להיות בהרבה ספרים אחרים, שהמדענים לא לגמרי יודעים מה ולמה קורה בגוף. דברים חדשים מתגלים, והמחקרים עדיין לא מספקים נתונים מוחלטים. המעיים אינם סתם אוסף של איברים, למעשה מתקיימת בהם מערכת עצבים מפותחת שהינה אוטונומית מבחינה מסוימת ובספר אפילו מכנים אותה “מוח המעיים”. השפעת אותו מוח עלינו עדיין לא ברורה אבל אין זה פלא שלפעמים אנחנו מרגישים דברים מהבטן.  אין ספק כי התזונה היא מרכיב עיקרי בקשר שלנו עם העולם החיצון ולכן לא פלא שאלפי שנות ניסיון הניבו תרופות סבתא ותרופות עממיות, שדרך פעולתן עדיין לא ידועה. הספר אינו ספר תזונה, ומכיל רק כמה הערות בנושא, החשובה בהן היא שכל אדם הוא ייחודי וכמו שלכל אדם מוח משלו, כך לכל אדם מעיים משלו, והוא צריך לדעת מה טוב לו מה רע לו.

ואיך המעיים יכולים להיות שונים כל כך מאדם לאדם? המעיים למעשה זהים, אבל מה נמצא בהם בפנים? מסתבר שהמעיים שלנו הם עולם שלם המכיל טריליוני חיידקים. אם נספור את תאי גוף האדם נגלה שרק עשירית מהם הם תאי אדם וכל היתר ערימת חיידקים ענקית ממאות סוגים שונים, רובם במעיים. משקלם של כל אותם חיידקים הוא כשלושה קילו(!) באדם בוגר. אישית כבר הרגשתי יותר רזה אחרי קריאת הנתון הזה. החיידקים הם יצורים טובים ורעים, מפונקים או קשוחים, אבל ייחודיים. אנו מלקטים אותם מרגע הלידה, במעבר בתעלת הנרתיק, מעור האם בהנקה ובעוד מיגוון צורות. לכל אדם יש אוכלוסיית חיידקים משלו שיכולה להתוות את סיפור חייו ההיסטורי. וברגע שהאוכלוסיה התקבעה, קשה מאד לשנות אותה, ואם בכל זאת רוצים, הדרך הטובה ביותר היא לבצע השתלת איברים – לקחת חיידקים מאדם אחר ולהעביר אותם אלינו. איזה איבר הכי מתאים להעברה כזו? הצואה עצמה! השתלות צואה נחשבות תחום בחזית המחקר ועשויות להניב דרכי טיפול למחלות ולתסמינים מרובים.

נקודת התמיהה היחידה שלי היא שהתרגום הוא מאנגלית ולא משפת המקור של הספר, גרמנית שהם הוא מכונה darm mit charme (בטן עם קסם). אין בעיות בתרגום עצמו, שמעביר היטב את הרוח הקלילה של הספר אולם תמיד נראה לי שעדיף לתרגם משפת המקור. הספר מומלץ בחום ולא רק לקריאה “במקום חשוב” ויגרום לכם להתחבר מחדש למעי הפנימי שלכם.

 

כריכת הספר תחושת בטן

תחושת בטן

תחושת בטן
ג’וליה אנדרס
איורים ג’יל אנדרס
מאנגלית: יכין אונא
כנרת זמורה ביתן 2016 (במקור 2013).

מגב הספר

עם יד על הלב:
מתי בפעם האחרונה קראתם ספר שפתח לפניכם עולם חדש?
ומתי הקריאה בספר כזה היתה מרתקת?
תחושת בטן מאת המיקרוביולוגית ג’וליה אֶנדֶרס הוא ספר כזה: ספר שמכניס את קוראיו לעולם אפל וקסום שאורכו מתקרב לעשרה מטרים, שטחו מאתיים עד חמש מאות מטרים רבועים, ובו המוני סיסים וסיסונים, וכמאה טריליון חיידקים, שרובם עוזרים לנו ומקצתם ממלאים את תפקיד המפלצות בסיפור הזה.
בשפה בהירה ומלאת הומור אנדרס מסירה את הלוט מעל מערכת העיכול. היא לוקחת אותנו לסיור מהפה ועד פי הטבעת, מציגה לנו את כל האיברים והאורגניזמים המשתתפים בתהליך העיכול, עוסקת בנושאים כמו מחלות מעיים וכמו השפעת מערכת העיכול על המוח, ובתוך כך פותרת תעלומות גדולות וקטנות הקשורות לעולם הזה: למה אנחנו משתוקקים למשהו מתוק אחרי הארוחה, איך לשבת נכון בשירותים, מה ההבדל בין פרוביוטיקה
ופרה־ביוטיקה, למה האכילה אכן מנחמת, מהי אי־סבילות ללקטוז, למה הבטן שלנו מקרקרת, מה למערכת העיכול שלנו ולדיכאון, האם התוספתן אכן מיותר, כיצד החיידקים עשויים לגרום לנו להשמין, ועוד ועוד…
עם הקדמה מאת ד”ר מארק באר־גבל, מנהל השירותים הנוירוגסטרואנטרולוגיים במרכז הרפואי שיבא, תל השומר
ג’וליה אֶנדֶרס היא מיקרוביולוגית העוסקת במסגרת עבודת הדוקטור שלה במחקר במכון למיקרוביולוגיה בפרנקפורט. בשנת 2012 זכתה המצגת שלה “מעיים” בפרס הראשון בטורניר המדע בפרייבורג ונעשתה ויראלית ביוטיוב. ספרה תחושת בטן נמכר ביותר ממיליון עותקים במולדתה גרמניה ותורגם לשפות רבות.

No Comments

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *